wtorek, 25 czerwca 2013

Młoda kapusta

Dzisiaj przepis na młodą kapustę.
Zaczerpnięty od Kuchnia Aleex 
Troszkę zmieniłam, troszkę dodałam i kapustka wyszła ostra i pycha!
Jak u mamy :)


/przepis/
- 1 większa główka młodej kapusty
- 1 świeża ćwiartka kurczaka
- 1 młoda cebula
- pęczek koperku
- 4 łyżki sosu pomidorowego /koncentratu pomidorowego/
- 4 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki wegety
- sól
- pieprz
- 2 łyżki ostrej papryki w proszku
- pieprz ziołowy /jeśli ktoś lubi/

Do garnka w którym będziemy gotować kapustę wkładamy ćwiartkę z kurczaka i wlewamy wodę do takiego poziomu aby zakryła ćwiartkę. Gotujemy. 
W tym czasie szatkujemy kapustę. 
Kiedy ćwiartka się ugotuje wyjmujemy ją z garnka na talerz i zostawiamy do ostygnięcia, a do powstałego rosołu wrzucamy poszatkowaną kapustę i zaczynamy gotować.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, wegetę, sół, pieprz i dusimy dalej. 
Cebulę kroimy w kosteczkę, piórka /jak kto lubi/ podsmażamy na patelni i dodajemy do kapusty. 
Z ostygniętej ćwiartki zdejmujemy mięsko, rozdrabniamy je na małe kawałeczki i dodajemy do kapustki.
Następnie doprawiamy papryką, dodajemy sos pomidorowy i pokrojony koperek.
Pozostawiamy na wolnym ogniu jeszcze przez około 20-30 minut.
Po tym czasie próbujemy kapustę. 
Jeśli jest za mało słona lub pieprzna - doprawiamy do smaku.

Kapustę można podać ze świeżym chlebkiem lub z młodymi ziemniaczkami.

Gotowe - smacznego! :)





1 komentarz:

Dziękuję, że jesteś i zostawiasz po sobie ślad :)